گالری طلای ریتا

اجرت طلا چیست و چگونه طلای کم اجرت بخریم؟

آیا شما وقتی که یک ظرف سفالی می خرید، تنها هزینه گِل به کار رفته را می پردازید؟ اگر این طور بود، هزینه ظرف سفالی بسیار کمتر می شد اما منطقی و منصفانه نبود. برای همه محصولات ساخته انسان، علاوه بر مواد به کار رفته، هزینه ای به عنوان دستمزد سازنده، سود فروشنده، مالیات و غیره دریافت می شود. داستان خرید طلا نیز مستثنی نیست و شما هنگام خرید، هزینه ای را به عنوان اجرت طلا پرداخت می کنید. البته در مقاله قبلی درباره نحوه محاسبه قیمت طلا بطور مفصل صحبت کردیم و برای اطلاعات کامل می توانید آن را مطالعه نمایید.

در اینجا صرفا درباره اجرت طلا و نحوه محاسبه آن صحبت می کنیم و اینکه چگونه می توان طلای کم اجرت خرید. تا پایان با ما همراه باشید.

اجرت طلا چیست و چگونه محاسبه می شود؟

اجرت طلا همان دستمزدی است که طلاساز بابت ساخت و پرداخت هر قطعه طلا دریافت می کند و این مبلغ به قیمت خام هر گرم طلا اضافه می شود. هر طلاساز برای مدل های گوناگون طلا اجرت متفاوتی را طلب می کند.

نحوه محاسبه اجرت طلا به دو صورت است: درصدی و ریالی. در محاسبه درصدی اجرت ساخت طلا، طلافروش درصدی از قیمت خام طلا را به عنوان اجرت ساخت در نظر می گیرد. در این روش، اجرت ساخت با نوسان قیمت هر گرم طلا کم و زیاد می شود. برخی طلافروش ها هم اجرت ساخت طلا را به صورت ثابت و ریالی دریافت می کنند.

هنگام خرید طلا حتما روش محاسبه اجرت و میزان آن را بپرسید. با این کار، فروشندگان سودجو متوجه آگاهی شما شده و قیمت طلا را دقیق تر محاسبه می کنند. در ادامه عوامل موثر بر میزان اجرت ساخت طلا را بررسی می کنیم.

اجرت طلا به چه چیزی بستگی دارد؟

زمانی که یک عمده فروش (طلا فروش) محصولات را از سازنده میگرد، توافقی بین آن ها به وجود می آید که در آن، بر اساس برخی فاکتورها، اجرت طلا یا دستمزد سازنده را مشخص میکنند. که در واقع خریدار باید آن را پرداخت کند. فاکتورهای مهم تاثیر گذار  عبارتند از:

اجرت طلا را معمولا بر اساس وزن آن مشخص می کنند. برخلاف تصور و انتظار بسیاری از افراد که فکر می کنند هر چه وزن قطعه طلا بیشتر باشد، اجرت آن نیز بیشتر است، ما رابطه کاملا معکوسی بین اجرت و وزن طلا داریم.

به عبارتی هرچه وزن طلا بیشتر باشد، اجرت ساخت آن کمتر خواهد بود. اما وزن کمتر، اجرت بیشتری خواهد داشت. تعجب کردید؟ حق دارید. اما بد نیست بدانید برای سازنده طلا برای فرقی نمی کند چه وزنی از طلا را آماده می کند. چه سبک باشد و چه سنگین، او برای ساختش وقت میگذارد و اتفاقا زحمت زیادی هم می کشد. طلا ساز همان میزان که روی طلای با وزن زیاد کار می کند، روی طلای سبک هم کار می کند. اما قیمت طلای سبک معمولا کمتر میشود و اگر اجرت خوبی به سازنده نرسد نتیجه زحمتش بی ثمر خواهد شد.

درک بهتر با مثال

بیایید رابطه وزن با اجرت طلا را با یک مثال بررسی کنیم. فرض کنید ما یک انگشتر طلا داریم که 10 گرم وزن دارد. فرض را بر این می گیریم که طلا ساز برای هر گرم از این انگشتر 20 هزار تومان دریافت میکند. یعنی در مجموع برای این 10 گرم حدودا 200 هزارتومان حق اجرت میگیرد.

اکنون فرض کنید که همان انگشتر 5 گرم وزن داشته باشد. طلا ساز برای جبران هزینه به جای اینکه وزن هر گرم را 20 تومان بردارد، به ازای هر گرم 40 هزار تومان دربافت می کند. این یعنی اجرت این انگشتر در مجموع باز هم 200 هزار تومان خواهد شد.

فناوری به همه صنایع وارد شده و در خصوص طلاسازی ما نیز تعدادی فناوری و تجهیزات تخصصی داریم که در ساخت و تولید انواع استایل و مدل طلا به ما کمک کنند. هرچند که این تجهیزات و فناوری ها کار دست و زحمت انسانی را کاهش می دهند، اما هزینه خرید، استفاده و نگهداری آن بالا است. بنابراین هزینه طلا و در نهایت اجرت طلا هم بالاتر می رود.

البته بخش بزرگی از افزایش اجرات طلا ساخته شده، به خاطر قدرت مانور فناوری ها و تجهیزات طلا سازی است. اگر به طلای ساخته شده توسط این تجهزات و نمونه های  انسانی و دست ساز توجه کنید، کاملا متوجه تفاوت آن ها خواهید شد. طلاهای ساخته شده با تجهیزات و ماشین آلات جدید بسیار ظریف، منظم، یکدست و متنوع هستند. و در ظرف مدت زمان کمی هر مدلی که ما بخواهیم را خواهند ساخت. بنابراین اجرت طلای دست ساز و ماشینی کاملا متفاوت است.

 

یک سازنده طلا بسته به سفارش و یا طرحی که در ذهن دارد یا سفارش داده می شود، می تواند کارهای مختلفی روی یک محصول طلا انجام دهد. سازنده ممکن است از متریال و لوزام اولیه متفاوتی استفاده کند که هر کدام قیمت مختلفی دارند. برای مثال ممکن است انواع سنگ های قیمتی و نگین ها برای ساخت قطع طلا مورد نیاز باشد.

سازنده ممکن است سنگ را تراش بزند تا طرح خاصی را روی سنگ یا خود طلا اجرا کند. همه این اقدامات اصطلاحا به حجم کار طلاسازی مشهور است و هرچه حجم کار بالاتر باشد اجرت طلا هم بالاتر می رود.

در این بین تمام محصولات طلا همچون، انگشتر، گردنبند و غیره که در بافت آن ها از سنگ قیمتی تراش خورده استفاه شده اجرت بیشتری دارند. زیرا حجم کاری که روی آن ها انجام می شود زیاد است. و غالبا دستگاه ها و تجهیزات تخصصی برای ساختشان به کار برده می شود.

جدای از اجرت طلا، خود سنگ ها قیمت زیادی دارند و شما باید هم اجرت بدهید و هم هزینه سنگ را به صورت مجزا پرداخت کنید.

رنگ قطعه طلای تولید شده نیز میتواند تاثیر گذار باشد. برای مثال طلای رزگلد یا طلای سفید نحوه ساخت متفاوتی دارد که نیازمند وقت گذاشتن هستند. علاوه بر این دقت و مهارت بالایی برای ساخت آن ها مورد نیاز است.

درست مانند صنایع مد، لباس، ظروف، کالای دیجیتال یا لوازم خانگی که انواع و اقسام برند ها وجود دارند و زیر نام یک برند محصولاتی روانه بازار می کنند، ما در صنعت طلا و جواهر نیز برند های مختلفی داریم.

طلایی که تحت نام یک برند تولید و به فروش می رسد معمولا کیفیت زیادی دارد. و به طبع چون امتحان خود را پس داده، در میان مردم شناخته شده تر است. بنابراین، برند های طلا معمولا قیمت بالاتری دارند  و اجرت آن ها نیز بیشتر است.

طلای کم اجرت چیست؟

بیشتر افراد تصور می کنند که منظور طلای کم اجرت همان طلای دست دوم است. این تصور کاملا غلط است. طلای کم اجرت به زیورآلاتی گفته می شود که هزینه ساخت کمتری نسبت به بقیه دارند. موارد زیر جزء طلاهای کم اجرت محسوب می شوند.

  • زنجیر طلا
  • النگو طلا
  • بنگل دست و پا

معمولا ساخت این زیورآلات ساده ‌تر و آسان تر است و یا این که دقّت زیادی نمی ‌خواهد و دستگاه CNC آن ‌ها را می‌سازد. به همین دلیل، کارمزد نا چیزی دارند. به ‌علاوه، کارگاه‌ های مخصوص طلاسازی اغلب به صورت عمده یک نمونه کار را می‌ سازند. کارمزد و اجرت زیورآلاتی که به صورت عمده تولید می شوند، نسبت به سایر زیورآلات کم و یا صفر می باشد.

همینجا توصیه می کنیم که از خرید طلای دست دوم یا طلای بدون اجرت خودداری کنید. گاهی ادعا می شود که طلای بدون اجرت گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است. اما در بیشتر مواقع عکس این ادعا رخ می دهد. مضاف بر امکان انتقال بیماری ها، کلاهبرداری های زیادی در این زمینه می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *